Alles wat je moet weten over gebitsslijtage en de mogelijke oorzaken
Tandartsen zien steeds vaker gebitsslijtage bij hun patiënten. Dit komt voor een deel door dat mensen steeds ouder worden. Toch zien tandartsen ook onder jongeren in toenemende mate gebitsslijtage ontstaan. Veertig procent van de 16-jarigen heeft al erosieslijtage. Dit vraagt om een zorgvuldige diagnostiek en behandeling.
Hoe ontstaat slijtage van het gebit nu precies? Dat is moeilijk vast te leggen omdat meerdere factoren een rol spelen. Zelden is bijvoorbeeld alleen sprake van erosie.
Er zij drie verschillende vormen van slijtage:
1. [`Mechanische slijtage`](https://www.tandarts.nl/mondzorg/aandoeningen/gebitslijtage)
2. [`Chemische slijtage`](123tandarts.nl)
3. [`Stress in het gebitselement`](Implantaatalmere.nl)
Tand-op-tand contact is een vorm van mechanische slijtage. Je kunt je voorstellen dat dit meerdere keren per dag gebeurt, tijdens slikken en kauwen. Dan is er ook nog tanden knarsen, ook wel bruxeren genoemd. Bij bruxeren zijn geen van deze bewegingen onderdeel van functionele bewegingen zoals eten en/of slikken. Wat tanden knarsen veroorzaakt, is nog niet bekend. Wel worden factoren genoemd zoals stress en persoonlijk karakter, ziekte, trauma, roken, inname van cafeïne, medicatie en drugs en slaapproblemen zoals snurken en slaapapneu.
Wist je dat mensen zowel overdag als in hun slaap tanden knarsen? Daarom wordt gesproken over waak en/of slaapbruxisme. Waakbruxisme komt veel vaker voor dan slaapbruxisme. Bij een prematuur contact is sprake van een contact tussen tanden waarbij een tand kan verplaatsen, de kaak kan afwijken van de gewenste beweging en een prothese uit balans kan brengen.
Van erosie is sprake bij het oplossen van tandweefsel door zuren die niet van bacteriën afkomstig zijn. Belangrijke inwendige factor voor chemische gebitsslijtage is maagzuur. Medicatie kan van invloed zijn op tanden knarsen. Maagzuur in de slokdarm terecht komen door gastro-oesofageale refluxziekte of zuurbranden. Bij ongeveer 57 procent van de mensen die met bruxisme te maken hebben, is sprake van milde tot redelijke apneu.
In Nederland zijn ongeveer 1,3 miljoen zware drinkers. Het drinken van te veel alcohol stimuleert reflux en / of braken. Naast maagzuur speelt speeksel een belangrijke inwendige factor voor chemische gebitsslijtage. Uitwendige factoren voor chemische slijtage zitten in alles wat van buiten de mond in komt. Stress kan ook bijdragen aan slijtage van de tanden en kiezen. Abfractie ontstaat door premature contacten tussen tanden en kiezen en bij tanden knarsen.
Dit artikel is gebaseerd op de Whitepaper van tandarts Erik-Jan Muts. Wil je meer informatie over gebitsslijtage en de mogelijke oorzaken, neem dan een kijkje op [tandarts.nl](https://www.tandarts.nl//mondzorg/aandoeningen/gebitslijtage).